Odotamme joulua

Vaikka joulun odotusaika varsinaisesti alkoi vasta ensimmäisenä adventtisunnuntaina, lähestyvän suuren juhlan valmistelut alkoivat näkyä jo ennen adventtia. Nyt jouluvalot loistavat kaduilla ja kotien ikkunoissa. Tutut joululaulut soivat kaupungin keskustassa. Joulutunnelmaan halutaan päästä perinteitä vaalimalla. Tänä adventtina on rakennettu pieniä ja suuria jouluseimiä. Niitä voi nähdä kauppojen ikkunoissakin. Jouluseimen rakentajat haluavat muistuttaa joulusta Jeesuksen syntymäjuhlana.

Minun joulunodotukseeni kuuluvat vierailut seurakuntaamme kuuluvien vanhusten luona palvelutaloissa ja kodeissa. On ilo huomata, miten tutut joululaulut ovat säilyneet muistissa vuosikymmenien ajan ja ne palautuvat mieleen yhdessä joululauluja laulaessamme. Ikääntyneet seurakuntalaiset saavat seurakunnan lahjana kauniin joululehden, Kultalyhteen.

Mielessäni tänä adventtiaikana on ollut Jeesuksen Kristuksen työ tänään. Hän ei enää ole pieni seimen lapsi niin kuin Hän oli maailmaan tullessaan, vaan Hän on Väkevä Jumala. Yksi Hänen Vanhan testamentin messiaanisista arvo- ja kunnianimistään on Väkevä Jumala. ”Ja hänen nimensä on …Väkevä Jumala.” (Jes. 9:5)

Hänen väkevä voimansa vaikutti jo luomisessa: ”Kaikki on syntynyt hänen kauttaan. Ilman häntä ei ole syntynyt mitään, mikä syntynyt on.” (Joh. 1:3) Kaikki pysyy myös koossa Hänen kauttaan. Hän pitää yllä sitä, mille Hän itse on antanut alun: ”Hän on ennen kaikkea muuta ja hänessä kaikki pysyy voimassa.” (Kol. 1:17)

Jeesuksen maanpäällisen palvelustehtävän aikana Hänen väkevyytensä voima ilmeni monella tavalla. Hänen sanojensa kautta tapahtui sellaista, mihin ei oltu totuttu. Luonnonvoimatkin tottelivat Häntä. Myrskyn raivon täytyi laantua ja aaltojen vyöryn asettua Hänen käskysanansa kautta. Ihmiset kyselivät ihmetellen: ”Kuka tämä oikein on, kun tuuli ja merikin tottelevat häntä?” (Mark. 4:41)

Jeesus Kristus oli Väkevä Jumala uhrikuolemassaan koko langenneen Aadamin suvun edestä, ja sama väkevyys vaikutti myös Hänen ylösnousemuksessaan. Ristillä Kristus sai ikuisen voiton Paholaisesta ja sen joukoista. Kuoleman valta on iäksi voitettu. Kristuksen ylösnousemus vaikutti sen. Ylösnoussut Kristus on Väkevä Jumala kunniassaan ja kirkkaudessaan istuessaan Majesteetin valtaistuimen oikealla puolella korkeuksissa.

Jeesus sanoi lähetyskäskyn antaessaan opetuslapsilleen: ”Minulle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä.” (Matt. 28:18) Jeesus toimii yhteisymmärryksessä Isän kanssa. Hän lähetti opetuslapsensa julistamaan pelastuksen sanomaa kaikille ihmisille. Jouluevankeliumissa Vapahtajan tulo maailmaan ilmoitetaan suurena ilona. Taivas on lahjansa antanut. Vapahtaja on syntynyt. (Luuk. 2:10,11)

Meidän Herrallemme on annettu valta ottaa pois syntikuorma ihmisen tunnolta ja siirtää se niin kauas kuin itä on lännestä. Tänäkään jouluna ei ihmisten tule jäädä hengelliseen pimeyteen, sillä Kristus tahtoo tulla heidän pelastajakseen ja auttajakseen. Hän ei ole kaukana yhdestäkään meistä, vaan haluaa siunata elämämme taivaallisella siunauksella, pelastuksella ja uuden elämän voimalla. Hänellä on hyvä tahto meitä kohtaan. Puhuuhan Hänen ristillä antamansa uhri hyvää puolestamme. Tuo uhri on muistutuksena koko ihmiskunnan synnin sovituksesta ja anteeksiantamuksesta. Jeesuksessa Kristuksessa on todellinen joulusiunaus, siunaus aikaa ja iäisyyttä varten.

Kun ajattelen Kristuksen työtä tänään, mieleeni tulee Heprealaiskirjeen kuvaus Hänestä suurena lampaiden paimenena. (Hepr. 13:20) Hän kaitsee omaa laumaansa, kaikkia omiaan kautta koko maanpiirin. Ylipappina Hän palvelee rakkaitaan rukoillen heidän puolestaan ja on heidän puolustajansa. Hän on kaiken siunauksen alkulähde. Hänen huolenpitonsa on ihmeellistä näin joulunakin. Siksi toivon ja rukoilen, että voisimme sydämestämme kiittää Jumalaa jouluvirren sanoin: ”Nyt Jumalalle kunnia, kun antoi ainoon Poikansa, siit enkelitkin riemuiten veisaavat Hälle kiitoksen.”

Hyvää ja Siunattua Joulua Sinulle!