Jumala tekee uutta sydämissä

Tämä vuosi 2017 on ollut merkkivuosi Suomen historiassa. Useissa yhteyksissä katseet ovat kääntyneet taaksepäin. On muisteltu, mitä tapahtui eri vuosina ja vuosikymmeninä Suomen satavuotisen itsenäisyyden aikana.

Tämän juhlavuoden aikana minua ovat riemastuttaneet Ristin maa -tapahtumat kymmenillä paikkakunnilla Suomessa. Raikkaat lasten hengelliset laulut ovat kajahdelleet kauppakeskuksissa, kouluissa, toreilla, laululavoilla ja kirkoissa. Samalla sinivalkoiset Suomen liput ovat kohonneet ylös keltapaitaisten lasten käsissä. Tämä on ollut kaunis näky: Lapset innolla laulamassa Jeesuksesta. Lasten Jippii -lauluja kuullaan vielä itsenäisyyspäivän jälkeenkin. Jouluaattona lapset laulavat vähäosaisten joulujuhlassa Helsingissä.

Juuri tähän aikaan, kun olemme muistelleet menneiden aikojen tapahtumia Suomen historiassa, mieleeni on tullut sana uudesta, mitä Jumala vaikuttaa sydämissä: ”Katso, minä teen uutta! Nyt se puhkeaa taimelle, ettekö sitä huomaa? Minä teen tien autiomaahan, virrat aavikolle.” (Jes. 43:19)

Profeetallisen Hengen kautta Jumalan ihmiset Vanhan testamentin aikana tiesivät, että Jumalalla on uutta annettavana ihmiskunnalle. Niin myös tapahtuikin. Hän lähetti Poikansa ihmisten keskelle. Jeesus syntyi pienessä Betlehemin kaupungissa. Sinne Maria ja Joosef olivat tulleet verollepanoa varten. Siellä Maria synnytti Pojan, esikoisensa. Hän kapaloi lapsen ja pani hänet seimeen, koska heille ei ollut tilaa majatalossa.

Tästä vaatimattomissa oloissa syntyneestä Kuninkaasta on mielessäni soinut laulu, jonka olen oppinut seurakunnan kuorossa: ”Tallissa syntyi Hän vain, puutteessa, köyhyydessä. Kuitenkin on Jumalain, valtias pyhyydessä. Suuri Hän on, voittamaton, synnin ja kuoleman Herra. Sanallaan hallitsee Hän, Jeesus, tie elämän.”

Nuori Johannes sai elää Jeesuksen opetuslapsena kolme ja puoli vuotta. Jeesuksen tulosta maailmaan Johannes kirjoitti evankeliuminsa ensimmäisessä luvussa:

”Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme. Me katselimme hänen kirkkauttaan, sellaista kirkkautta kuin ainutsyntyisellä Pojalla on Isältä, ja hän oli täynnä armoa ja totuutta.” Tämä jae Joh. 1:14 on yksi Raamatun tärkeimmistä kohdista.

Uudestisyntymisessä Jumala luo meihin uuden uskonelämän ja antaa samanaikaisesti armosta oikeuden tulla Hänen lapsikseen. Meidän osuutemme tässä tapahtumassa on Jeesuksen vastaanottaminen uskossa.

Näinä päivinä Jumala vaikuttaa median kautta uutta hengellistä elämää sielläkin, missä perinteistä lähetystyötä ei voida tehdä. Minun kotiini tulee rukouskirjeitä, joiden kuoreen on kirjoitettu: ”Singnaali sydämiin.” Niissä kirjeissä kerrotaan, mitä Jumala on vaikuttanut sydämissä niiden evankelioivien ohjelmien kautta, joita Suomesta käsin on lähetetty muslimimaihin.

Jumala puhuu hiljentyneille sydämille. Jouluaattona joulurauhan julistus Suomen Turusta on vaikuttava hetki koko maassa. Kynttilöitä käydään sytyttämässä läheisten haudoille ja jouluaaton hartauksissa lauletaan jouluvirsiä yhdessä. Jumalalla on hyvä tahto ihmisiin nähden. Siksi Hän lähetti meille Vapahtajan. Hänen pelastustyönsä kautta ristillä meille avautui tie Jumalan luo. Siksi meillä myös on joulu, rakkauden ja rauhan juhla.

Jumalan siunaamaa joulun aikaa kaikille toivottaen

Tanja Mäktalo