Voima korkeudesta, taivaallinen lahja

Tänä vuonna saamme viettää helluntaita keväisissä merkeissä, toukokuun toiseksi viimeisenä sunnuntaina. Vietämme sitä Pyhän Hengen vuodatuksen juhlana ja ensimmäisen kristillisen seurakunnan syntymäpäivänä. Juhlan lähestyessä on hyvä palauttaa mieleen ensimmäiseen kristilliseen helluntaihin liittyvät tapahtumat.

Ennen taivaaseenastumistaan Jeesus kokosi sen pienen uskovien joukon, josta hän oli aloittava seurakuntansa, Öljymäelle, vuorelle, josta heillä oli niin monta muistoa. Jeesus rupesi kertomaan opetuslapsille tehtävästä, joka heillä oli edessään. Heidän tehtäväkseen annettiin julistaa evankeliumi kaikkialle maailmaan. Voima, jonka opetuslapset tulisivat saamaan, olisi Pyhä Henki, joka tulisi heihin ja antaisi heille kyvyn olla Jeesuksen todistajia maan ääriin saakka. Jeesus kutsui sitä Pyhän Hengen kasteeksi: ”Johannes kastoi vedellä, mutta teidät kastetaan Pyhällä Hengellä.” (Ap. t. 1:5)

Jeesuksen taivaaseenastumisen jälkeen opetuslapset palasivat Öljymäeltä Jerusalemiin rukoilemaan ja ylistämään Jumalaa.

Kun sitten koitti helluntaipäivä, juutalaisten suuri juhlapäivä, kaikki uskovat olivat yhdessä koolla. Yhtäkkiä kuului taivaalta kohahdus, kuin olisi käynyt raju tuulenpuuska, ja se täytti koko sen talon, jossa he olivat. He näkivät tulenlieskoja, kuin kieliä, jotka jakautuivat ja laskeutuivat itse kunkin päälle. He tulivat täyteen Pyhää Henkeä ja alkoivat puhua eri kielillä sitä mitä Henki antoi heille puhuttavaksi. (Ap.t. 2:1-4)

Uskovat alkoivat puhua kielillä, joita eivät olleet koskaan oppineet. Pyhä Henki antoi heille voiman ja kyvyn siihen. Sydän kiitosta tulvillaan heidän kuultiin julistavan Jumalan suuria tekoja kielillä, joita he eivät olleet koskaan oppineet.

Kun tämä ääni kuului, paikalle kerääntyi paljon väkeä, ja hämmästys valtasi kaikki, sillä jokainen kuuli puhuttavan omaa kieltään. Kuulijat ymmärsivät puheen, vaikka se ei ollut kohdistettu heille vaan Jumalalle.

Uskovien käyttäytymistä ihmettelevälle ihmisjoukolle Pietari kertoi, että siinä oli kyse Pyhän Hengen vuodattamisesta kaikkiin ihmisiin: ”Viimeisinä päivinä, sanoo Jumala, minä vuodatan Henkeni kaikkiin ihmisiin. Teidän poikanne ja tyttärenne profetoivat, nuorukaiset näkevät näkyjä ja vanhukset ennusunia. Näin teen: palvelijoihini ja palvelijattariini minä vuodatan Henkeni niinä päivinä, ja he profetoivat.” (Ap. t. 2:17)

Helluntai oli tunnettu sadonkorjuujuhlana, kiitosjuhlana. Ensimmäisenä kristillisenä helluntaina alettiin korjata satoa taivaan valtakunnan aittoihin ja pelastuksen vastaanottaneita alettiin kastaa Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Lupaus Pyhän Hengen kasteesta toteutui myös uusien uskovien elämässä.

Jumala antaa lahjoja ihmisille. Pelastus on lahja, jonka Jumala antaa armosta Kristukseen uskoville. (Ef. 2:8) Lupaus Pyhän Hengen lahjasta on tarkoitettu kaikille uskoville. (Luuk. 11:13)

Jo silloin, kun ihminen tekee parannuksen synneistään ja kääntyy Jumalan puoleen, Pyhä Henki tekee hänet vakuuttuneeksi evankeliumin totuudesta ja synnyttää hänet uudesti. Pyhän Hengen kasteessa Pyhän Hengen tehtävänä on pukea uskova voimaan, joka hänen sydämeensä vuodatetaan taivaallisena lahjana. Merkki Pyhällä Hengellä täyttymisestä on kielilläpuhuminen.

Pyhän Hengen ehdottomasti tärkein tehtävä on esitellä ja kirkastaa Jeesusta, niin että ihmiset näkevät hänet ja hänen työnsä. Pyhä Henki kirkastaa Jeesusta saattamalla hänen tekojaan tunnetuiksi.

Pyhä Henki toimii kahdella suurella päälinjalla. Hän jakaa Hengen lahjoja ja vaikuttaa Hengen hedelmää uskovien elämässä. Pyhä Henki on auttajamme yksittäisissä rukoushetkissämme. Jotakin erittäin kaunista ja hyvää on tapahtunut elämässämme Pyhän Hengen työn kautta: Olemme päässeet Jumalan rakkauden osallisuuteen. Roomalaiskirjeessä on tästä kauniisti sanottu: ”Jumala on vuodattanut rakkautensa meidän sydämiimme antamalla meille Pyhän Hengen.” (Room. 5:5)

Jumalan siunaamaa kevätaikaa kaikille toivottaen