Adventtiaika lähestyy

Kotikaupunkini kaduille ovat jouluvalot jo syttyneet. Ne tuovat kauneutta marraskuun harmauden keskelle ja valaisevat pimeitä iltoja. Adventtiaika on aivan oven edessä. Marraskuun viimeisenä sunnuntaina kajahtaa tänäkin vuonna tuttu Hoosianna- hymni kirkoissa ja rukoushuoneissa. Adventti tulee latinankielisestä sanonnasta adventus Domini, joka tarkoittaa Herran tuleminen.

Näinä marraskuun pimeinä päivinäkin Jumala tekee hyvää työtään ihmisten sydämissä. Mieleeni ovat tulleet juuri näihin päiviin sopivat sanat Raamatusta: ”Herra on hyvä häntä odottaville, jokaiselle, joka häntä etsii.” ( Valit. 3:25)

Opettaessaan ihmisiä Jeesus kertoi vertauksen publikaanista, joka meni temppeliin rukoilemaan. Publikaani jäi seisomaan temppelin takaosaan eikä tohtinut kohottaa katsettaan taivasta kohti. Ehkäpä hän kyseli mielessään monen suomalaisen tavoin:  – Kelpaanko minä Jumalalle? Näissä ajatuksissaan hän löi rintaansa ja hänen huulilleen nousi hiljainen rukous: ”Jumala, ole minulle syntiselle armollinen.” Se rukous kuultiin taivaassa ja Jeesus antoi rukoilijasta hyvän lausunnon: ”Hän meni kotiin vanhurskautettuna.” (Luuk. 18:14)

Jumala haluaa osoittaa hyvyyttään kaikille, mutta erityisesti Hän huomioi ne ihmiset, jotka Häntä etsivät. Raamatun lupauksen mukaan Jumala palkitsee ne, jotka Häntä etsivät. (Hepr. 11:6)

Temppeliin rukoilemaan tullut publikaani tunsi oman syntisyytensä Jumalan pyhyyden edessä. Hän pyysi armoa Jumalalta ja sai myös, mitä pyysi. – Millaista oli hänen kotiintulonsa temppelissä käynnin jälkeen? Uskon, että hänen sisimmästään kohosivat kiitoslaulut taivasta kohti. Näin armollinen on Jumala. Hän antaa meille iankaikkisen elämän osallisuuden armosta, taivaallisena lahjana.

Raamatun sana kehottaa meitä etsimään Jumalaa sydämemme asioissa: ”Jos me tunnustamme syntimme, niin Jumala, joka on hyvä ja vanhurskas, antaa meille synnit anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä.” (1.Joh. 1:9)

Apostoli Johannes oli silminnäkijänä Jeesuksen ristin luona, kun Jeesus antoi henkensä ihmisten syntien sovitukseksi. Siksi hän rohkeasti todisti Jeesuksesta: ”Hän on meidän syntiemme sovitus, eikä vain meidän vaan myös koko maailman.” (1.Joh. 2:2)

Tämä adventtiaika on hyvää aikaa etsiä Jumalaa ja Hänen pelastustahtoaan. Tällainen etsiminen palkitaan parhaalla taivaan lahjalla, iankaikkisen elämän osallisuudella. ”Synnin palkka on kuolema, mutta Jumalan armolahja on iankaikkinen elämä Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrasamme.” (Room. 6:23)

Siunattua Adventtiaikaa kaikille toivottaen

Tanja Mäkitalo